Cara Buat Pakaian, Apa Ukuran Perlu Diambil Pada Badan

Ada banyak cara untuk ukur baju. Dan apa yang Dya cuba bagi ni adalah ukuran yang sepatutnya korang ambil sebelum menghasilkan sesuatu pakaian.

Ukuran mudah difaham dan ringkas sahaja. Rujuk pada gambar di bawah untuk ketahui ukuran yang perlu anda ambil untuk hasilkan baju yang cantik:

Cara Buat Pakaian, Apa Ukuran Perlu Diambil Pada Badan

NOMBOR

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

UKURAN

Ukurlilit leher

Jarak depan dada

Ukurlilit dada

Mercu ke mercu dada

Ukurlilit pinggang

Ukurlilit punggung

Ukurlilit lutut

Jarak bahu ke mercu dada

Labuh baju

Labuh ketiak ke punggung

Ukur lilit lengan atas

Ukurlilit siku

Ukur lilit pergelangan tangan

Labuh siku

Labuh lengan

Bahu

Jarak belakang dada

Paras pinggang

Paras punggung

Labuh Punggung

Labuh lutut

Labuh kain

Cara Buat Pakaian, Apa Ukuran Perlu Diambil Pada Badan

  • Untuk buat ukurlilit, pastikan korang ada ruang sedikit untuk masukkan jari pada ukurlilit. Sebab kalau ukurlilit ngam-ngam tanpa ruang, baju korang akan terlebih ketat. Nanti tak selesa nak pakai.

 

  • Untuk ukur mercu ke mercu bermakna ukur dari nipple/puting ke puting. Pertengahan payudara lah kiranya. Ni tujuan untuk buat dat nanti.

 

  • Ukur paras punggung pula tujuan untuk buat dat pada belakang kain nanti.

Ukuran ini sahaja yang perlu anda tahu untuk buat ukuran menghasilkan baju yang selesa & cantik.

Kalau nak tengok yang lebih details, korang boleh baca artikel Pattern Making Asas Baju.

Kat sana saya bagi pola ukuran baju yang paling asas. Dari pola ni boleh buat macam-macam jenis baju. Kena kreatiflah.

Selebihnya akan bergantung pada teknik korang semasa memotong fabrik & teknik menjahit.

Baca Juga 6 Jenis Tudung Kuruskan Muka

Kalau nak update terkini pola percuma dari saya, saya sarankan anda join telegram channel saya ya. telegram.me/diyatheauthor .

Sebab guna telegram lagi lah mudah. Kalau ada terlepas mana2 nota untuk peserta baru, kat telegram ni simpan data dari awal lagi. So, boleh rujuk nota lepas2.

Comments

comments

3 comments on “Cara Buat Pakaian, Apa Ukuran Perlu Diambil Pada BadanAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *