baju kurung tunku aminah

Cara Buat Pola Baju Kurung Tradisional Pesak Buluh

Kalau korang baca artikel sebelum ni Dya ada ceritakan berkenaan beza baju kurung berpesak kan? Harini Dya akan tunjuk cara buat pola baju kurung tradisional.

Kalau nak update terkini pola percuma yang lain dari saya, saya sarankan anda join telegram channel saya ya. telegram.me/diyatheauthor .

Untuk makluman ada jugak yang gelarkan baju kurung tradisional sebagai baju kurung pesak buluh.

Kalau korang baru pertama kali menjahit baju, Dya sarankan guna kain jenis cotton.

Sebab kain cotton bersifat keras & mudah dikendali masa memotong kain. Malah masa proses jahit pun mudah.

Berapa Meter Kian Diperlukan Untuk Sehelai Baju Kurung Tradisional?

Jika bersaiz kecil atau sederhana, guna kain sepanjang:

  • 3.5 meter untuk bidang 60 inci
  • 4 meter untuk bidang 45 inci

Jika bersaiz besar, guna kain sepanjang

  • 5 meter

Cara Buat Pola Baju Kurung Tradisional Pesak Buluh

Langkah 1:

Benda pertama korang kena buat adalah ukuran pola untuk bahagian badan dahulu.

Cara nak ukur badan ada dijelaskan kat Artikel Ukuran Badan Yang Perlu

  • Ukur panjang baju masing-masing, kemudian dari ukuran tadi, tandakan pola pada kain. Kemudian lipat kain tersebut. Itu adalah ukuran yang korang kena petakan pada kain.
  • Panjang kain pula ukur dari depan badan. Letak pita ukur mulai tengah bahu, kena pada payudara dan hingga ke paras labuh baju yang dikehendaki.
  • Kemudian kali kan ukuran labuh dengan 2 dan tandakan pada pola kain yang dilipat dua itu tadi.

Tips: Jangan tarik tegang pita ukur, biarkan masa ukur tu, pita ukur terjatuh cantik ke bawah. Labuh baju kurung biasanya melebihi sedikit paras lutut.

Ikut pola macam di bawah ni :

pola baju kurung tradisional

Langkah 2:

Tandakan garis leher pada pola badan tadi. Ikut contoh pola kat bawah ni:

pola leher kurung johor

Langkah 3:

Cara nak ukur alas dalam/lapik leher & lengan baju kurung tradisional. Nak jahit bahagian leher kena ada satu lagi kepingan di dalamnya. . Ikut contoh pola kat bawah ni:

pola lapik leher baju kurung tradisional

Langkah 4:

Cara nak ukur pesak dan kekek baju kurung tradisional. Ikut contoh pola kat bawah ni:

ukuran pola kekek dan pesak

Langkah 5:

Cara nak ukur kain kipas tepi baju kurung tradisional. Ikut contoh pola kat bawah ni:

pola ukuran kain kipas tepi baju kurung tradisional

CARA SUSUN POLA BAJU KURUNG TRADISIONAL

Cara Buat Pola Baju Kurung Tradisional Pesak Buluh
Sorry lukisan kurang cantik. Edit guna photoshop susah sikit. hihi

Dya harap semoga dari pola yang saya ajarkan di blog vivadea ni, memudahkan sesi pembelajaran korang tentang cara nak buat baju kurung tradisional leher johor.

CARIAN YANG BERKAITAN:

JIKA RASA POLA NI BUAT BAJU JADI CANTIK & KEMAS, KOMEN KAT BAWAH

Comments

comments

1 comment on “Cara Buat Pola Baju Kurung Tradisional Pesak BuluhAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *